Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΜΗΣ - ΚΡΟΝΟΣ. Το Τελευταίο Μετρό





25.1.2013

ΕΡΜΗΣ τετράγωνο ΚΡΟΝΟΣ

από την Αριάνα Παπακώστα

Το Τελευταίο Μετρό

Το πράγμα δεν τσουλάει. Δεν πηγαίνει. Είναι στάσιμο, για να μην πούμε ότι κινείται προς τα πίσω.
Τα μάτια κλείνουν με το που τα ανοίγεις το πρωί, η υπνηλία σε συνοδεύει σε κάθε σου βήμα, αναρωτιέσαι αν έχουν ψεκάσει, το ξεπερνάς, και προσπαθείς με κόπο να συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου για να κάνεις τα απαραίτητα. Τα οποία απαραίτητα έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή ίσα ίσα να διεκπεραιώσεις τις βασικές υποχρεώσεις σου για να πας να πέσεις με λαχτάρα στο  αγαπημένο στρώμα του κρεβατιού που τείνει να γίνει ο καλύτερος σου φίλος.
Ναι φίλοι μου, με τα μάτια ερμητικά κλειστά, θεόκλειστα.

Πέραν τούτου ουδέν.
Και οι ομιλίες κι αυτές περιορισμένες.
Γιατί πως να μιλήσεις και τι να πεις όταν η ενέργεια σου έχει φτάσει στο ναδίρ και στην προσπάθεια σου να βγάλεις μια σωστά αρθρωμένη πρόταση, τραυλίζεις από κούραση κι έλλειψη συγκέντρωσης, και ψελλίζεις κάτι που ούτε κι εσύ δεν καταλαβαίνεις τι είναι. Απλά ακούς μια άναρθρη κραυγή να εξέρχεται από το στόμα σου.
Ξεκινάς να μιλήσεις για κάτι, και καθώς η φράση προχωρά νωχελικά, ο εγκέφαλος παθαίνει λουμπάγκο, και έχεις ξεχάσει που είσαι, τι έλεγες, τι ήταν αυτό που ήθελες να πεις και προπαντός γιατί άρχισες να μιλάς. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να το σώσεις με τίποτα και απλά ρωτάς τον συνομιλητή σου με σταθερή φωνή αυτή τη φορά  ''και όχι με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα''   (θέλεις να κρατήσεις κι ένα ίχνος αξιοπρέπειας) πως στο καλό ξεκίνησε αυτός ο συνειρμός και τι ήθελε να πει ο ποιητής. ''Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον'' σκέφτεται με συμπόνοια ο συνομιλητής σου, δεν σου το λέει όμως, σε κοιτάζει με κατανόηση και σε καθησυχάζει ότι έχεις πάθει υπερφόρτωση από τις πολλές πληροφορίες.

Ερμής τετράγωνο Κρόνος, και ο Λόγος και ο Χρόνος αποκτούν άλλη διάσταση.
Γιατί ενώ έχεις ξεκινήσει να κάνεις κάτι π.χ το πρωί, κοιτάς λίγο αργότερα το ρολόι και ξαφνιασμένος ανακαλύπτεις πως έχει πάει απόγευμα και δεν έχεις καν τελειώσει αυτό που άρχισες, ενώ έχει περάσει η μισή και βάλε μέρα.
Κάθεσαι ασκαρδαμυκτί μπροστά στο μισοαρχινημένο έργο σου, πιασμένος απ'την ακινησία τόσων ωρών και ναι αποφασίζεις ότι πρέπει να επιταχύνεις.  Το σώμα όμως δεν δείχνει να ακολουθεί τη σκέψη σου, και η σκέψη ξαναβολεύεται στην αναπαυτική πολυθρόνα μιας μακάριας αδράνειας.
Εντυπωσιάζεσαι από το γεγονός ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν μπορείς να επιταχύνεις με τίποτα, και σκέφτεσαι ότι μόλις καταφέρεις να κινηθείς λίγο γρηγορότερα - δηλαδή φυσιολογικά -  θα πας να κάνεις εξετάσεις για να δεις τι σου συμβαίνει.

Μέχρι τότε, και μέχρι να περάσει το τετράγωνο, δεν έχεις και όρεξη για πολλά πολλά. Ένα γεια σας, ένα αντίο κι έξω απ'τη πόρτα. Την οποία με όψη Ερμή Κρόνου δεν την λες κι ανοιχτή. Κλείσε την κι αυτήν ερμητικά για να δούμε τι θα καταλάβεις. Η καχυποψία κι η παρεξήγηση σε όλο της το μεγαλείο. Πάντως όπως φοβάσαι εσύ έτσι φοβούνται και οι άλλοι και δεν ανοίγουν ούτε αυτoί την δική τους πόρτα.

Παρόλα αυτά σου είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι αυτή η φυσιολογική σου κατάσταση. Εσύ είσαι παιδί χαρούμενο, αλέγκρο, ζωηρό, κοινωνικό. Τι σου' χουνε κάνει και δεν μπορείς να σηκώσεις κεφάλι?
Παρακαλάς να περάσει επιτέλους η επίδραση αυτής της ΥΠΝΩΤΙΣΤΙΚΗΣ όψης.
Αυτή τη στιγμή όλα είναι θολά, μελαγχολικά, βαριά κι ασήκωτα.

Και το Μετρό δεν δουλεύει. Απεργεί. Δεν εργάζεται. Νιέντε. Νάδα. Τίποτα. Χειρόφρενο.
Ο Ερμής τα πήρε στο Κρανίο και του τα' χει μαζεμένα του Κρόνου που τον ανάγκασε να σταματήσει τις πιρουέτες και τα τσαλίμια πάνω κάτω δεξιά κι αριστερά και πήγε και ξεσήκωσε τους Μετροπόντικες - Μετρονόμους. Τους λέει: είστε ή δεν είστε εκπρόσωποι μου? είμαστε του λένε αυτοί, αποδείξτε το τους λέει Εκείνος. Κι έτσι ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον Κρόνο, Ερμής κι Ερμόπουλα τα στιλώσανε και το κλείσανε το Μαγαζί. Γιατί Ερμής στον Υδροχόο είναι αυτός και την Επανάσταση του αν δεν την κάνει θα σκάσει. Κι αν δεν βάλει τις φιτιλιές του στις ομάδες και στα σωματεία και στις συλλογικότητες δεν μπορεί. Από την άλλη ποιος είδε τον Κρόνο στο Σκορπιό και δεν τον φοβήθηκε, επίταξη των απεργών σου λέει ετοιμάζει. Γιατί δεν ανέχεται καμία λοξοδρόμηση στους Νόμους και στην Τάξη, ο Κρόνιος, ποσό μάλλον να του ρημάξουνε και το Τελευταίο Μετρό.
Τελευταίο όπως Έσχατο και Έσχατο όπως η Έσχατη Λύση Αξιοπρεπούς Μετακίνησης των Κατοίκων αυτής της Πόλης.

Το Μετρό σαν σημειολογική αναφορά του Ερμή, και η αντιστοιχία του με το δικό μας νευρικό σύστημα, τη ραχοκοκαλιά της Ζωής μας.
Κάτι είναι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας και σε αυτό το σάπιο όλοι κάνουν καθρέφτη ο ένας απέναντι από τον άλλον.
Κάτι θέλει να εκφραστεί και δεν μπορεί, η Λιτότητα του Κρόνου στο Σκορπιό και ο Φανατισμός του Έρμη στον Υδροχόο, δεν επιτρέπουν καμιά γέφυρα επικοινωνίας.
Στο μεταξύ και στην προσωπική του ζωή ο καθένας ζει την δική του Απεργία. Είναι έξω από το έργο δηλαδή, θεληματικά ή αθέλητα. Έξω από το Μετρό και το Μέτρο.

Το τετράγωνο Ερμή Κρόνου σηματοδοτεί ελαττωματική όραση, κώφωση, βαρηκοΐα, μελαγχολία, ανικανότητα να εναρμονιστεί κανείς με το περιβάλλον του μέσα από το λόγο ή τη δράση. Το τετράγωνο αυτό αρνείται πεισματικά να δει ή να ακούσει κάτι άλλο πέρα απ' αυτό που προβάλει στη δική του οθόνη προβολής. Είναι το τετράγωνο του Αυτιστικού. Εκείνου που δεν θα κάνει καμία προσπάθεια να ακούσει την άλλη άποψη ή να έρθει στη θέση του άλλου και να κάνει γέφυρα μαζί του. Εκείνου που είναι βυθισμένος υπνωτιστικά στο δικό του περιορισμένο κόσμο. Όμως που μπορεί αν θέλει, να συγκεντρωθεί και να αφιερωθεί σε ένα σκοπό με άριστα αποτελέσματα.

Δες στο ωροσκόπιο σου τους Οίκους που κατέχει ο Σκορπιός και ο Υδροχόος. Από κει διελαύνουν Κρόνος και Ερμής και κάτι προσπαθούν να σου πουν για τον τρόπο που επικοινωνείς με τη ζωή και τους άλλους. Που βάζεις στεγανά? Που εμποδίζεις το έργο σου? Που απεργείς? Που γκρεμίζεις αντί να χτίσεις? Που απαιτείται να δείξεις μεγαλύτερη σταθερότητα και Σοφία? Που πρέπει να κάνεις αλλαγές στον τρόπο που εκφράζεσαι και υπάρχεις? Που σε μπερδεύει το Νοητικό σου? Που πρέπει να αφιερωθείς? Ποιός είναι ο Σκοπός σου?

Ερμήσιες και Κρόνιες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν.
Στο Τελευταίο Μετρό. Που μπορεί να γίνει Πρώτο.
Για να μη χάσουμε το Μέτρο.

αριάνα παπακώστα

























































2 σχόλια:

  1. Απολαυστικό! Όπως όλα σου τα άρθρα!!!! Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κρυσταλένια μου!!!
      σ'ευχαριστώ πολύ!!!
      να έχεις μια Υπέροχη Κρυστάλλινη Μέρα!!!

      Διαγραφή